Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

El barri de La Plana

Descripció:

El districte de la Plana és un dels que està vivint una transformació urbanística més gran. Si fa alguns anys ja es va aconseguir per a la ciutadania l'obertura de nous espais, gràcies a la urbanització de la plaça Catalunya i de la zona de vianants del carrer Rovellat, en els darrers anys s'han posat en marxa importants actuacions que han canviat completament la fesomia del districte i que li han donat unes condicions ideals per viure-hi. Les obres d'accessibilitat a diferents carrers, que van començar per Severo Ochoa i Vallerona, l'obertura del passeig Carme, com a eix vertebrador  d'aquesta zona, i la urbanització de les places Gandhi i Puig Coca són les grans actuacions portades a terme i que van ajudar decisivament a aconseguir l'objectiu de fer de la Plana un barri per viure'l.

copy_of_Planacopia_0002.jpgUn altre gran projecte que va dotar de millors serveis el districte fou la rehabilitació de l'edifici del col·legi Puig Coca que, un cop remodelat, acull el Centre Ocupacional d'Esplugues i altres equipaments culturals de la ciutat, com l'Espai de les Arts, que engloba les escoles i els tallers d'art (música, pintura i dibuix i ceràmica).  L'any 2010 es va traslladar la nova Oficina de Treball de la Generalitat al carrer Manuel Riera. De fet, el barri compta amb un bon nombre de serveis públics i d'equipaments, com són el Complex Esportiu, el Camp d'Esports Salt del Pi - amb una nova graderia coberta- , l'Institut Severo Ochoa o el CEIP Folch i Torres,  l'Esplai de Gent Gran Centre i la Plana i un conjunt d'entitats amb molta iniciativa i empenta, com l'Associació de Dones de la Plana (premi El Pont d'Esplugues a l'entitat més dinàmica 1998), l'Associació de Veïns o l'Esplai Espurnes, així com els diferents clubs esportius que utilitzen les dues instal·lacions abans esmentades. Recentment, la reconversió d'una antiga fàbrica de ceràmica en  l'Espai Baronda  ha permès disposar d'un equipament en què conviuen activitats empresarials, cíviques i culturals.

La vida comercial i industrial és un altre dels punts forts del districte. Tant gràcies al mercat de la Plana com a l'eix d'establiments de la zona compresa entre els carrers Alegria, Carme, Rovellat i l'avinguda de Cornellà, la Plana concentra una gran activitat comercial. El sector industrial és el segon en volum del municipi, amb empreses de la importància dels laboratoris Astra i Gelos. El districte també acull els estudis on TV3 enregistra les escenes d'interiors de les seves sèries més conegudes.

Orígens:

Mossèn Esteve Carbonell, a la Monografia Històrica d'Esplugues, explicava que "a inicis del segle corrent, allà el 1903 en ésser construïda la nova carretera provincial de Cornellà a Sarrià, es transforma el paisatge urbà primitiu, creixent considerablement el nou panorama urbà. Fou aleshores quan, canviant les vinyes i camps per carrers i edificis, comença l'augment de nova vitalitat urbana, construint-se les actuals barriades modernes (...) La primera d'aquestes barriades és la Plana". El barri es coneix amb aquest nom per ocupar "el lloc conegut com la Plana de Can Valls".

Pasqual Juan recorda al llibre Tornant a mirar que, fins a la seva urbanització, la Plana havia estat "zona de conreu en la qual s'alternaven la vinya, l'ametlla, l'oliva, el blat o l'ordi". Els primers habitants eren "gent de Barcelona que cercava un lloc d'esbarjo fora de la ciutat", tot i que també esmenta els "petits industrials que pensaren establir-hi un talleret al costat de l'habitatge i que, amb el temps, algú d'ells va veure com la seva insdústria prenia més volada i anava proporcionant places de treball als espluguencs que ho necessitaven". A partir dels anys 50, el desenvolupament del barri és molt més ràpid, i el concepte de caseta i hortet va sent substituït per edificis de més alçada. Això coincideix amb la implantació d'importants empreses a la zona.

Fitxa tècnica:

Nombre d'habitants
Extensió: 648.548 m2
Principals entitats: Associació de Veïns la Plana, Associació de Dones de la Plana, Creu Roja,  Esplai Espurnes, Club Natació Esplugues, Club Handbol Esplugues, Club Voleibol Esplugues, Club Ciclista Esplugues, Associació Bàsquet Esplugues, Sporting Futbol Sala Esplugues, Associació Antibarreres d'Esplugues, Futbol A. Espluguenc, Club de Rol i Estratègia Els Immortals i Club Escola Esportiva Espluguenc d'Escacs.

Punts de referència urbanístics i arquitectònics:  Pont Nou; Plaça Catalunya, amb el Monument al Mestre, d'Eduard Estartús; parc Onze de Setembre, amb escultura d'homenatge a la Diada; Escultura al Baix Llobregat, a l'avinguda de Cornellà. La rambla del Carme compta, igualment, amb una escultura, obra de Manuel Marzo Mart, anomenada Argo.


Properes activitats


No hi ha esdeveniments
< Abril 2024 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


Activitat
Pagament de tributs
Festa local
Festa nacional

Serveis relacionats

[+] Mostrar tot


AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B