Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

El barri del Centre

Descripció:

Geogràficament i administrativa, el del Centre és un barri que fa honor al seu nom i que assumeix el paper que la història li ha donat com una de les zones dinamitzadores de la ciutat. Els grans eixos viaris i d'activitats són l'avinguda dels Països Catalans, l'avinguda de Cornellà i els carrers Laureà Miró i Àngel Guimerà. Al voltant d'aquests tres últims es concentren alguns dels serveis públics de la zona (Ajuntament i altres dependències municipals, la recentment ampliada Biblioteca Pare Miquel, Organisme Local de Gestió Tributària, oficina de Correus, Casal de Cultura Robert Brillas, Mossos d'Esquadra, Centre d'Informació i Recursos per a Dones i algunes de les entitats amb més pes de la ciutat (Centre Cultural l'Avenç, Unió de Botiguers, colles de Geganters, de Bastoners i dels Tres Tombs d'Esplugues, Coral La Coloma, agrupaments Sant Jordi i Espluga Viva) i un mitjà de comunicació com Esplugues Televisió.

BarriCentre_0003.JPGL'avinguda dels Països Catalans, via d'accés als barris de Ciutat Diagonal i Finestrelles, i camí cap a Barcelona, centralitza una de les activitats econòmiques més importants de la zona, amb la presència de diverses de les principals empreses d'Esplugues, Nestlé España S.A., Cobega, SA i una bona representació del sector de l'automoció, així com una àrea on l'ensenyament és el protagonista, amb la presència, al carrer Sant Mateu, de l'Escola Garbí, l'IES Joanot Martorell, l'Escola d'Arts i Oficis, i l'Institut Blume per a esportistes d'elit, depenent de la Residència Blume, també a la zona. Cal destacar la presència, igualment, del Consell Català de l'Esport i les instal·lacions de l'Antic Institut Nacional d'Educació Física.

Actualment, el barri acull les obres d'una de les instal·lacions que serà més emblemàtica: El Complex Esportiu Municipal Les Moreres. Aquest equipament s'afegirà a la recentment inaugurada coberta de la pista esportiva del Parc Pou d'en Fèlix, que ha permès convertir-la en un espai polivalent,  també en cas de pluja.

Orígens:

El naixement d'un nucli de població a la zona ocupada ara pel barri del Centre data del segle XVIII, arran de la construcció de la carretera Reial. Llegim al llibre "Tornant a mirar", de Pasqual Juan que, a més del Raval, "quan, en començar el segle, Esplugues comptava amb un cens de 1.300 habitants, el poble quedava reduït a un nucli que s'havia format a banda i banda de la carretera reial construïda entre el 1763 i el 1765 pel rei Carles III. El carrer Àngel Guimerà, el carrer de l'Església i el carrer de Sant Llorenç era tot el que s'hi podia afegir". Fins després de la Primera Guerra Mundial, el creixement va ser molt petit, "ja que era, quasi exclusivament, degut a la demografia. Els pocs forasters que, procedents d'altres pobles, venien a establir-s'hi no podien produir un creixement urbà visible". L'arribada de nous ciutadans i ciutadanes, tant d'altres municipis catalans com d'arreu de l'Estat, va suposar el seu desenvolupament posterior i el naixement d'altres barriades.

El barri del Centre, com a nucli establert, ha viscut el creixement d'un municipi que ha passat d'agrícola a industrial i ara residencial; que ha deixat d'estar lluny de Barcelona a estar-hi enganxat. El barri va comptar amb els primers comerços del poble; va veure passar els carros de cavalls primer i els cotxes després; i ha vist evolucionar el transport públic, des de les velles diligències, primer, i les tartanes, després, de la família Astals fins els moderns autobusos i el tramvia d'avui dia, entre molts canvis que escriuen la història d'una ciutat que ha multiplicat per 11,71 el nombre d'habitants des del 1950.

Fitxa tècnica:

Nombre d'habitants
Extensió:  669.163 m2
Principals entitats: Centre Cultural i Recreatiu L'Avenç, Societat Coral la Coloma, Associació de Veïns del carrer de l'Avenç, colles de Geganters, Tres Tombs i Bastoners, A.C. Espluball, APAME, Amics del Ferrocarril, agrupaments escoltes Espluga Viva i Sant Jordi, Amics de la Música de Santa Magdalena, Fundació Reinserció i Solidaritat, Esbart Vila d'Esplugues, Club Gimnàstica Artística Esplugues, Club Patinatge Artístic Esplugues, Club Hoquei Esplugues, Grup Excursionista Gelade, Taula d'Entitats de Lleure, Glaç, Amics de la Micologia, Grup de Teatre L'Endoll, Boc de Biterna, Cine Club Imatge 74, Penya Barcelonista L'Avenç, Unió de Botiguers, Esplugues Televisió.
Llocs d'interès: Casa Consistorial, Casal de Cultura Robert Brillas, Museu Can Tinturé, Pujol i Bausis, Convent de Montsió, Església de Santa Magdalena, Can Cortada, Can Pi, Can Bialet, Can Casanovas, Can Ramoneda, Molí de Can Fàbregas, Can Cargol.
Escultures al carrer: Nu de dona, d'Eulàlia Fàbregas (pl. Santa Magdalena); Porta mítica, de Manuel Álvarez (pl. Josep Català); Dona i guitarra, de Montserrat Sastre (jardins Casal de Cultura Robert Brillas); Focs de Sant Joan, de Joan Sanagustín (jardins del Casal); ceràmica d'"Esplugues, vila d'obertura i harmonia", d'Angelina Alós (cruïlla Laureà Miró-av. Països Catalans), "A les víctimes de la guerra", d'Eulàlia Fàbregas, La Família de Xavier Corberó als jardins de Can Tinturé i Plenitud de Jorge Egea als Jardins Pons i Termes.


Properes activitats


No hi ha esdeveniments
< Abril 2024 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


Activitat
Pagament de tributs
Festa local
Festa nacional


Adreces d'interés

[+] Mostrar tot
AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B