Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

El barri d'El Gall

Descripció:

El carrer Àngel Guimerà és el gran eix de dinamització i vertebració del barri del Gall. La importància d'aquesta via ha anat en augment al llarg dels últims anys, mercès a les reformes urbanístiques tan importants que s'hi han fet (carrer Baronessa de Maldà, aparcament i rambla, parc Pou d'en Fèlix i arranjament de les voreres fins a l'avinguda Isidre Martí). L'altre gran punt de referència del barri és la Biblioteca Central Pare Miquel d'Esplugues, emmarcada al mateix Parc Pou d'en Fèlix, que completa un mapa d'equipaments que compta amb un casal de barri, un esplai, una residència i un centre de dia de gent gran, tres escoles de primària (dues públiques i una privada), una escola bressol municipal i dos parvularis privats, una clínica geriàtrica i un ambulatori i una deixalleria, entre altres. Darrerament s'han incorporat 2 equipaments supramunicipals que també donaran servei als habitants del barri: l'Hospital comarcal Moisès Broggi i  el Parc Ciclista Llobregat. El cementiri municipal i la seu de la Policia Local i dels Jutjats i Registre Civil també es troben al barri, així com un dels dos hotels de la ciutat, l'Hotel Esplugues. El teixit comercial és prou important i l'activitat econòmica se centra al polígon industrial, el més important de la ciutat. El carrer Àngel Guimerà i el parc Pou d'en Fèlix són el punt de trobada del veïnat d'un barri que ha sabut créixer respectant els seus orígens industrials, la fesomia dels carrers més propers a l'avinguda de Cornellà -amb edificis de poca alçada, recordant les ciutats jardí que tan thavien somiat les generacions precedents- i que ha guanyant en vida social, amb el naixement i la consolidació de noves entitats que han dinamitzat una ciutadania il·lusionada per fer seus els carrers que tenen més propers.

Parccopia_0039.jpg

Orígens:

De l'origen del barri del Gall no hi ha massa dades documentades. Com diu el llibre Tornant a mirar, de Pasqual Juan, "aquesta zona, avui molt poblada, va néixer tímidament al carrer de Fàbregas i, en un principi, no era més que un rengle de casetes amb algun magatzem entremig, que ocupava el costat dels números senars". El mateix llibre recorda que cap a l'any 1925 es va obrir el passatge Joan Brillas i "aviat s'hi van edificar un bon nombre de cases baixes que totes tenien un tros d'hort al darrera". El pou d'en Fèlix Brillas, que ara dóna nom al parc més gran del barri, subministrava l'aigua que necessitaven aquestes cases.

Els terrenys originàriament agrícoles de la zona donaren pas durant la primera meitat del segle, a algunes indústries, preludi del sector econòmic més important del municipi. "L'any 1929 s'hi va instal·lar la primera fàbrica tèxtil, Les sedes, o sia, Juanico Hermanos, i també la primera fàbrica de pastes de sopa preparades que hi hagué a Espanya: El Gallo". Aquesta última va ser d'importància cabdal perquè li va donar nom al barri. També d'especial importància per a la zona va ser la instal·lació de la factoria de Corberó que, amb els anys, va ser un dels símbols de la ciutat per l'alt nombre d'espluguencs que hi treballaven. La crisi d'aquesta empresa, a finals dels 80, provocà a la ciutat una jornada de protesta com poques es recorden. L'empresa Mediapro ha construït a l'antiga factoria Corberó el centre de producció audiovisual, Imagina, amb una superfície de 31.100 metres quadrats, que acull a una trentena d'empreses del sector i que suposarà un impuls a l'activitat econòmica de la ciutat, a més de suposar la recuperació de la fàbrica Corberó, un gran patrimoni industrial de la ciutat.

Fitxa tècnica:

Nombre d'habitants
Extensió:  384.907 m2 , dels quals 149.392 corresponen a sòl industrial
Principals entitats: Associació de Veïns, Associació de Dones del Gall, Promotora del Casal d'Avis, Colla de Castellers d'Esplugues, Club Petanca Recreativo Esplugues.
Punts de referència urbanístics i arquitectònics: Parc Pou d'en Fèlix, amb les escultures Samurai (Xavier Corberó) i de la Dona del parc (Eulàlia Fàbregas); rambla Àngel Guimerà; residència Fèlix Llobet.

La Festa Major del barri se celebra habitualment a mitjans de juliol

Accessos ràpids

13

Notícies


Properes activitats


No hi ha esdeveniments
< Abril 2024 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


Activitat
Pagament de tributs
Festa local
Festa nacional


AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B