Ves al contingut. | Salta a la navegació

Seccions

El barri de Can Clota

Descripció:

CanClota_0002.JPGPer definició, Can Clota és un barri residencial. Crescut al voltant de dos carrers, Lleialtat i Anselm Clavé, i els carrers que els travessen, ha sabut configurar la personalitat que el descriu en l'actualitat millorant en prestacions, serveis, comunicacions i infrastructures. El Pont Nou i els carrers Maria Aurèlia Capmany i  Tierno Galván han estat clau de volta per a les aspiracions del seu veïnat, que ara ho té tot molt més a prop, des dels serveis més essencials, com els de tipus mèdic, comercial, cultural o esportiu, fins a qüestions tan importants com la del transport urbà -ara el metro i el trambaix és a cinc minuts-.  La reforma integral del barri és una realitat: durant la darrera dècada s'ha refet la xarxa de clavegueram, s'han creat noves zones de vianants, voreres més amples, nou arbrat i, recentment, s'ha reformat l'eix del carrer Anselm Clavé.

L'Associació de Veïns, amb seu al Casal del Barri, i l'Asociación Cultural Andaluza de Esplugues, ubicada als locals de l'antic parvulari Can Clota, són dues grans entitats amb una important capacitat de convocatòria, com es demostra a les activitats que organitzen. La Festa Major és la principal cita veïnal de l'any, l'última setmana del mes de juny. També és especialment actiu l'Esplai de Gent Gran, depenent de l'Ajuntament,  amb un grup de persones grans que el dinamitzen especialment.

Tot i ser de caràcter fonamentalment residencial, a Can Clota tenen la seu tres de les més importants firmes implantades a Esplugues. Una és  Euromadi, una central de compres i de distribució de productes que figura entre els líders de l'Estat; l'altra, el Centre Mèdic Cetir, que es troba ubicat a l'edifici de l'antic laboratori Rocador (més tard Beecham) i la tercera és el laboratori Sqibb (ara Bristol-Myers Squibb, S.L.), un dels més destacats en el sector farmacèutic.

Orígens:

Molta gent gran d'Esplugues, quan parla del barri de Can Clota, en parla com el barri del Sucre. Aquest nom popular era degut a l'existència a la zona d'una petita indústria d'empaquetament de sucre. Recorda el llibre "Tornant a mirar" que "aquest petit barri, que avui ja és nombrós, va néixer modestament als anys trenta i era quiet i silenciós sense gairebé trànsit, malgrat ser el camí que portava a L'Hospitalet". El creixement del barri es va fer, inicialment, al voltant del carrer Anselm Clavé, el segon que va ser asfaltat a Esplugues, perquè "el seu pendent pronunciat feia que les pluges hi produïssin desnivells considerables i això perjudicava els vehicles que en els anys cinquanta ja hi circulaven". L'obertura del carrer Lleialtat i la urbanització de la plaça Sant Lluís van ser posteriors.

Dels elements arquitectònics del barri cal destacar la masia de Can Clota, del segle XIV, tot i que adoptà l'aspecte senyorial en una reforma soferta al segle XVIII, amb un edifici de tres nivells i una torre quadrada més alta amb un mirador envoltat d'arcs de mig punt -cal destacar-ne la capella, originària del segle XVII, de caire renaixentista i barroca, renovada el 1941-; la masia de Can Cervera (s. XVIII), malauradament molt malmesa; i l'edifici de l'antiga Rocafort Doria S.A. (1956), que ara dóna cabuda al Grup Mèdic Cetir, un bon exemple d'edificació industrial aixecada amb bon gust, amb una façana "de cert regust racionalista-noucentista" segons les autores del catàleg Descobrir Esplugues de Llobregat.

Fitxa tècnica:

Nombre d'habitants
Extensió: 212.676 m2
Principals entitats: Associació de Veïns de Can Clota, Asociación Cultural Andaluza de Esplugues
Punts de referència urbanístics i arquitectònics: Pont Nou; plaça de la Dona, amb l'escultura de la Dona de Ferro, obra de Josep Ignasi Alegre; Parc de la Solidaritat, amb l'escultura Atrium Libertatis, d'Alberto de Udaeta; escultura d'autor desconegut a Josep Anselm Clavé; masia de Can Clota i masia de Can Cervera.

Festa major: darrers dies de juny

Accessos ràpids

13

Notícies


Properes activitats


No hi ha esdeveniments
< Abril 2024 >
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


Activitat
Pagament de tributs
Festa local
Festa nacional


AJUNTAMENT D'ESPLUGUES DE LLOBREGAT Plaça Santa Magdalena, 5-6 - CP 08950
Telèfon: 93 371 33 50 | Fax: 93 372 29 10 | ajuntament@esplugues.cat | NIF P0807600B